НУШИЋ – НОВИ БЕЧЕЈ – СВЕТ

„Ходи, ходи свете … уђи у скровиште моје среће, уђи управљај, наређуј, разривај! Дођите сви, господарите … Једите свој хлеб, а водите моју бригу … Дођите, наређујте, распоређујте, управљајте, чепркајте, разривајте. Уђи, свете, уђи!“

Бранислав Нушић је гостујући у Новом Бечеју, код свог пријатеља, адвоката Јована Пивничког, од 1. августа до 5. септембра 1904. године, у једном даху написао „СВЕТ“. Како каже Проф. др Рашко Јовановић, назвао га је „комад“, јер није имао храбрости да га назове сатиром. А могао је.

На датум рођења Бранислава Нушића, у Народној библиотеци Нови Бечеј, одржана је манифестација: „Нушић – Нови Бечеј – Свет“, под покровитељством Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Општине Нови Бечеј и Месне заједнице Нови Бечеј. У оквиру ове манифестације отворена је изложба: „Нушић у Српском народном позоришту“, а свечано су проглашене и уручене награде победницима литерарних конкурса: „Шта ће свет рећи ако…“ и „Шта ће свет на Фејсбуку рећи, ако…“.

Јавни, анонимни, књижевни конкурси за оригиналну сатиричну причу расписани су 1. јула ове године, у  дневним листовима: „Политика“, „Вечерње новости“ и „Дневник“, као резултат сарадње у области културе и стваралаштва Народне библиотеке Нови Бечеј и „НУШИЋ“ ФОНДАЦИЈЕ.

Председник општине Нови Бечеј, господин Саша Максимовић, обратио се присутнима и захвалио свим учесницима и организаторима манифестације на иницијативи и реализацији и изразио наду да ће то бити значајан подстицај развоју књижевног стваралаштва и хумористичког жанра.

У име организатора манифестације уручене су Захвалнице: госпођи Драгани Милошевић, покрајинском секретару за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, госпођи Милки Будаков, заменици покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова, господину Саши Максимовићу, председнику Општине Нови Бечеј и Миленку Гарчев, председнику Месне заједнице Нови Бечеј.

Председник жирија за доделу награда, књижевник Миодраг Илић, је у име свих чланова жирија: директора Народне библиотеке Нови Бечеј, Владимира Давидовића, театролошкиње др Јелене Перић, професорке књижевности Верице Месарош и књижевнице Оливере Јелкић, саопштио имена победника и образложио одлуке жирија.

На књижевни конкурс за учеснике старије од 21 године: „Шта ће свет рећи ако …“ пристигло је 76 текстова, а у ужи избор ушло је 30.

Прву награду: „НУШИЋЕВ ЖИРАДО“, у новчаном износу од 60.000 динара, освојила је прича под шифром: „Дунав“, која носи наслов: „Малер“. Аутор текста је Велибор Михић, из Београда.

Другу награду, у новчаном износу од 40.000 динара освојио је рад под шифром: „Асепсол 1/1“, аутора Миле Пушкарић, из Зрењанина, за рад под називом: „Шта ако свет не каже ништа“.

Трећу награду, у новчаном износу од 20.000 динара, за текст под шифром: „Госпођа Живка“, који носи наслов: „Светски путници“, припала је Душици Варги, из Новог Бечеја.

На књижевни конкурс у категорији за учеснике млађе од 21 године: „Шта ће свет на Фејсбуку рећи, ако …“, стигла су само два текста, а жири је одлучио да прва награда у висини од 45.000 динара припадне причи: „Сумњива лица“, чији је аутор Еленка Јованов, из Новог Бечеја.

Текст првонаграђене сатире прочитала је беседница Јована Марјановић.