10 година „Нушићевања“

И десета, јубиларна „Нушићијада“ 2019. године, у Ивањици, протекла је уз учешће „НУШИЋ“ ФОНДАЦИЈЕ.  Сам почетак обележила је Свечана академија на којој је управитељ Фондације, Небојша Нушић, примио Повељу „за огроман допринос настанку и развоју фестивала ведрине, сатире без граница и истинских културних вредности“.

„Нушићевање“ је у организацији Фондације, пратила и изложба карикатура Зорана Товирца Тоце са темом: „Лица Б. Нушића кроз карикатуру“, у парку испред Споменика револуције.

Неизоставни део „Нушићијаде“ је њен Академски програм чији је учесник била и „НУШИЋ“ ФОНДАЦИЈА, ове године реализовањем два садржаја: Округлог стола на тему: „Савременост и свевременост Нушићеве реторике“ и такмичења у беседништву.

Уз водитеља Округлог стола проф. др Јовице Тркуља, учешће у раду узели су и: проф. др Воја Јелић, проф. мс Дејан Милић, проф. Светлана Градинац, проф. др Димитрије Ћеранић, проф. Јасна Арбанас и асс др Лидија Мирко.  Овом приликом професорка Светлана Градинац је постала и први добитник  „Бен Акибиног беседничког  венца“.

Од младих беседника, најбоља је била Марина Грујичић (Правни факултет Универзитета УНИОН у Београду). Њена беседа о госпођи министарки победила је у оштрој конкуренцији коју су чинили беседници: Катарина Стевановић (Правни факултет Универзитета УНИОН у Београду), Ђурађ Обрадовић (Правни факултет Универзитета УНИОН у Београду), Стефан Драгићевић (Факултет за дипломатију и безбедност у Београду), Сузана Ивановић (Матурант ЕПА), Наталија Пауновић (ФПН – Београд), Јефта Калајџић (Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву), Драган Фалаџић (Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву), Марко Ромић (Правни факултет Универзитета у Бања Луци), Игор Мирјанић (Правни факулетт Универзитета у Бања Луци) и Давид Вучинић (Правни факултет Универзитета у Београду).

Пред великим бројем посетилаца „Нушићијаде“ млади беседници су имали и ревијални наступ на сцени испред Споменика револуције.

Зборник радова са видео записом Округлог стола и наступом беседника је у изради.