„НЕБЕСКЕ ХЕРОИНЕ СВЕТА“ – Проф. Радмила Тонковић

Десетог фебруара 2020.г. Удружење „Клуб првих жена“ и „НУШИЋ“ ФОНДАЦИЈА су на обострано задовољство, организовали промоцију књиге: „Небеске хероине света“ ауторке проф. Радмиле Тонковић.

Након уводног обраћања управитеља „НУШИЋ“ ФОНДАЦИЈЕ, глумац Милан Цаци Михаиловић, прочитао је текст о Браниславу Нушићу: „Домовина се брани срцем“.

Књигу: „Небеске хероине света“ која је до сада је имала 56 промоција у 12 земаља света, присутнима, међу којима су били председница Удружења „Клуб првих жена“ – госпођа Диана Глигоријевић, затим супруга амбасадора Републике Белорусије – госпођа Марина Бриљова и аташе за културу Амбасаде Руске федерације – господин Денис Круглов, представио је Братислав Браца Петковић, редитељ и драмски писац.

Ова значајна књига, објављена 2017. године, са изузетном аутентично обрађеном темом, има за циљ да укаже на значај жена у ваздухопловству широм света, још од првих полетања конструисаних летилица крајем 19. века. Књига је у Швајцарској проглашена јединственом енциклопедиом, у Русији увршћена у званичан уџбеник Ваздухопловне академије, а од 2018. године је део Фонда Конгресне библиотеке у Вашингтону као најбоље остварење те године.

Господин Братислав Браца Петковић је направио и кратак осврт на српског и југословенског пилота Тадију Сондермајера, првог школованог ваздухопловног инжењера и оснивача Друштва за ваздушни саобраћај „Аеропут“.

На самом крају, уживали смо у веома надахнутом опису догађаја из књиге од стране саме ауторке, истинског познаваоца ове теме која је раду на овом грандиозном подухвату посветила пуних десет година. „Неберске хероине света“ је универзална светска енциклопедија о женама у ваздухопловству која обрађује више од 2000 биографија жена летача широм света кроз 1700 фотографија на 538 страница.