Димитрије Дмитар Чудов

Велики, пре свега човек, и уметник Димитрије Чудов својим духом, радом, талентом и знањем увек је присутан у „НУШИЋ“ ФОНДАЦИЈИ. Као и његове слике, које вас својом чудесном магијом пригрле, умире и отворе вам нове путеве, тако и Чудов као пријатељ и сарадник поклања креативну енергију и усмерава ка циљу. Не можете га не волети.

Колега уметник, такође велики пријатељ Фондације, Синиша Новески је једном рекао да Чудов оригинално и креативно ствара ефекат хипнозе између слике и гледаоца, стварајући посебну магијску комуникацију.

Димитрије – Димитар Чудов je академски сликар, рођен у Охриду. Потиче из старе охридске фамилије, а како сам каже,  први су му учитељи били Михаило Астрапа и Еутихије, сликари који су осликали цркву Богородице Перивлептос, саграђену 1295. године, тик изнад његове родне куће.

Гимназију Св Климент Охридски завршио је у свом родном граду, а Академију ликовних уметности и постдипломске студије на Београдском универзитету.

Од прве самосталне изложбе у Охриду, преко друге у Народном музеју, излагао је  у Новом Саду, Зрењанину, Загребу, у Музеју српске православне цркве у Београду и Духовном центру у Зрењанину, а као члан УЛУС-а у више градова Југославије. Као члан Графичког колектива излагао је у Њу Делхију, Москви, Цириху, Љубљани, Загребу, Кракову, Будимпешти… На колективној изложби Македонски сликари београдски ђаци одржаној у Галерији Српске академије наука и уметности у Београду представљен је са две слике.

Дела Димитра Чудова се налазе у Музеју Савремене уметности у Београду, Кабинету графике у Београду, Музеју Матице српске у Новом саду, Музеју ПТТ у Београду, Заводу за новчанице у Београду, Музеју историје Југославије.., у приватним збиркама у Београду, Загребу, Љубљани, Сао Паолу, Јоханесбургу, Минхену, Цириху, Паризу, Лондону, Кајзерслаутерну, Келну, Висбадену…

Од 1976. године ради као официјелни сликар у Заједници југословенских ПТТ и дванаест година је био руководилац сектора за издавање и промет поштанских марака. Аутор је енциклопедијског Каталога поштанских марака Југословенских земаља и креатор  и реализатор преко 450 поштанских марака које су излагане широм света.