Деведесет година Павиљона „Цвијета Зузорић“

Иницијативом Бранислава Нушића, 12. марта 1922.г., основано је Удружење пријатеља уметности „Цвијета Зузорић“. Као тадашњи начелник Уметничког одељења, почетком 1922.г. Нушић је позвао београдске госпође, књижевнике и уметнике на састанак у Уметничко одељење и изнео своју идеју о потреби оснивања једног удружења за промовисање уметности приређивањем концерата, изложби, издавањем књига домаћих књижевника… Највећи успех удружења је изградња Павиљона на Малом Калемегдану 1928.г, првог сталног изложбеног простора у Београду, у којем су коначно сликари и вајари имали прилике да изложе своје радове, а књижевници да промовишу своја дела.

Поводом обележавања деведесет година како је освећен Павиљон (23.12.2018.г.) у популарној „Цвијети“ отворена је изложба „Историјски моменти из живота Уметничког павиљона ‘Цвијета Зузорић’ 1928-1945“. Поред документарне грађе, изложено је неколико ремек дела и два видео записа.

Поред Архива Југославије, Београд – Фонд Минстарства просвете, Историјског архива Београда – Фонд Удружења пријатеља уметности „Цвијета Зузорић“, Дубровачкког музеја (Хрватска), Завода за заштиту споменика културе града Београда, Одељења за историју уметности Филозофског факулета у Београду, Музеја савремене уметности у Београду, Народне библиотеке Србије, Уметничке галерије „Надежда Петровић“ из Чачка, Филмских новости из Београда, Заоставштине Кристе Ђорђевића, Легата Лазара Трифуновића и „НУШИЋ“ ФОНДАЦИЈА је дала грађу за реализацију ове изложбе.

КЛИКНИТЕ ОВДЕ и погледајте прилог РТС 1 уживо са изложбе