Бранислав Нушић, велики човек српске културе, 19. фебруар 2018.г. – Народно позориште

Речима: „Нушић је, у емотивном смислу за српски народ, на неки начин, оно што су Рабле (Франсоа) и Молијер (Жан Батист Поклен), за Француску. Ушао је у сваку кућу, сваки школски програм, сваку генерацију. Реченице и ликови из Нушићевих драма су постале део и нашег емотивног и менталног видокруга. Људи цитирају Нушића понекад, а да нису свесни да је то Нушић“, министар културе и информисања Републике Србије, Владан Вукосављевић, отворио је у петак 19. фебруара 2018.г. изложбу „Сва лица српског дипломате Нушића”, у фоајеу Друге галерије „Народног позоришта“ у Београду.

„Ми, данас, можемо да посматрамо, сваки појединац самог себе, и друштво као целина, свој одраз у огледалу Нушићевих дела, да ту проналазимо оно што јесмо, што смо били и оно што ћемо вероватно бити. Ако у тој анализи будемо покушали да отклонимо оне мане на које је Нушић благонаклоно указивао, онда ћемо, на тај начин, одати и највећу почаст овом великом човеку“, нагласио је министар В.Вукосављевић и подвукао да се „Народно позориште“ у Београду, „НУШИЋ“ ФОНДАЦИЈA и Mинистарство културе и информисања са дубоким пијететом сећају тог „великог човека српске културе, књижевности и државе уопште“.

Представник „НУШИЋ“ ФОНДАЦИЈЕ, књижевник Миодраг Илић, у уводној речи је изразио задовољство што се славни комедиограф, баш на овај дан, поново вратио свом Народном позоришту коме је, како је нагласио, дао много снаге, енергије и стваралачких година. Подсетио је да је Нушићев дух и његов генијални креативни потенцијал, уграђен не само у зграду „Народног позоришта“ у Београду, већ и у зграде и колективе у позориштима у Сарајеву, Новом Саду и Скопљу.

„Радујем се што ће јавност бити у прилици да види ново лице Нушића које је свима нама мање познато. Поставка изложбе обухвата документа из породичних збирки, списе из државних архива до којих је тешко стићи, који говоре о јако узбудљивом животу који је Нушић водио и који га је као писца одредио. Нушић је наш Шекспир који је са лакоћом приказивао нас и универзалне односе међу људима“, рекао је управник „Народног позоришта“ у Београду, Дејан Савић.