Бранислав Нушић код Геце Кона

Геца Кон је био један од највећих и најбољих издавача и књижара између два светска рата. У својој књижари која се налазила у Кнез Михаиловој улици број 12, у Београду, окупљао је за једним великим столом песнике и писце који су долазили да уз кафу и понеко пиће размене мисли, попричају, нашале се или одморе. Геца Кон је уживао пружајући им гостопримство.

Бранислав Нушић, чија је сабрана дела у двадесет и пет књига, на 9300 страница, први пут објавио Геца Кон у својој издавачкој кући, имао је обичај да после шетње сварти у књижару и седне иза стуба, за мали сто – одмах поред Гециног – и пише.

Издавачко предузеће „Просвета“ је наследник Издавачког предузећа Геца Кон а.д. и у знак сећања, заједно са „НУШИЋ“ ФОНДАЦИЈОМ је 13. децембра 2018.г. направило трибину: „Бранислав Нушић код Геце Кона“, у подне, у време када је и Нушић ту долазио.

Учешће на трибини су узели проф. др Рашко Јовановић који је дао осврт на сарадњу Бранислава Нушића и Геце Кона као издавача, затим Миодраг Мијо Илић и проф. др Ђорђе Лопичић.

Драмски уметник Милан Цаци Михаиловић је презентовао одабране цитате из богатог Нушићевог дела.