Rosie Gojich Stephenson-Goodknight у посети „НУШИЋ“ ФОНДАЦИЈИ

Поводом обележавања 100 година савезничких веза Срба и Јевреја (100 година од како је Србија као прва земља на свету признала Балфурову декларацију и назвала будућу државу именом „Израел“) и Срба и Американаца у Првом светском рату (100 година од када се вијорила српска застава на Белој кући у Вашингтону и на свим јавним зградама по Указу председника Вилсона) „НУШИЋ“ ФОНДАЦИЈА је имала изузетну част да буде домаћин Rosie Gojich Stephenson-Goodknight, унуци др Давида Албале и Паулине Лебл-Албали.

Др Давид Албала, Београђанин и Дорћолац, био је истакнути југословенски и јеврејски национални прегалац, лекар, учесник Балканских ратова и Првог светског рата (носилац Албанске споменице), члан српске војне мисије у САД, агитатор и активиста за уписивање ратног зајма међу становницима САД, учесник Версајске конференције као стручњак за јеврејска питања у Краљевини СХС, члан Централне управе Удружења резервних официра и ратника Краљевине Југославије… Из области медицине добио је награду Српске краљевске академије наука за дело: „Туберкулоза плућа“ 1925. године.

Паулина Лебл-Албала, активна феминисткиња, књижевница, преводилац и професор књижевности у Београду, носилац Крста милосрђа Краљевине Србије, заједно са Катарином Богдановић објавила је дело „Теорија књижевности и анализа писмених састава“ – први уџбеник који су написале жене у Србији. Била је један од оснивача и председник „Удружења универзитетски образованих жена у Југославији“ 1928. године и учесник конгреса „Интернационалног женског савеза“ у Дубровнику.

КЛИКНИТЕ ОВДЕ и погледајте видео снимак догађаја