„НУШИЋ“ ФОНДАЦИЈА – обележавање рођендана Бранислава Нушића – 20. октобар 2016. године

Рођендан Бранислава Нушића је у организацији „НУШИЋ“ ФОНДАЦИЈЕ обележен промоцијом књиге: „Власт“, Бранислава Нушића, Издавача: Neopres publishing, 2016, Приређивача: Александра Пејчића.

„Пред читаоцима, љубитељима позоришне уметности и дела Бранислава Нушића, ПРВИ ПУТ БЕЗ ЦЕНЗУРЕ појављује се његова последња комедија у два чина „Власт“ у критичком издању.

Нушић није стигао за живота да објави своју комедију, а један од разлога био је и спор са његовим издавачем Гецом Коном. У досадашњим издањима (изузев у два наврата само првог чина) редовно су штриховане сатиричке реплике које се односе на министра и власт уопште.

Књига је приређена по највишим текстолошким стандардима. Критичко издање, најшире узевши, представља увод у пишчеву радионицу, где се дају пређашње верзије, варијанте текста (мењање, брисање, дописивање), односно открива генеза дела. Читаоцима ће бити занимљиво да упореде претходне варијанте реплика са оним што је Нушић изабрао као коначно решење. У посебном одељку приложени су одломци неауторизованих верзија Власти да се читаоци увере које су реплике претходни приређивачи, након Нушићеве смрти, самовољно мењали, изостављали и тиме нарушавали последњу ауторску вољу.

Да бих документовао цензурисање Нушићевог рукописа, посебно сам приложио факсимиле тих страница (Додаци). У општим и посебним критичким напоменама дат је историјат настанка дела. Књигу прати и опсежна студија о Власти у контексту Нушићеве комедиографије.“ – Александар Пејчић.

Александар Пејчић је на Филолошком факултету у Београду дипломирао, магистрирао и докторирао. Објављује у научној периодици, те у зборницима радова са научних скупова. Објавио је књиге Театрализација власти: комедије Бранислава Нушића (Чигоја, 2012), Заплетена игра: комедија српског реализма (Стеријино позорје, 2016). Приредио је у критичком/научном издању Драме Драгомира Брзака I-V (Музеј позоришне уметности Србије, 2014). Живи и ради у Београду.

Рођендан је обележен и извођењењм омладинске представе „Велике и славне Српкиње“ драмске секције Средње школе за економију, право, администрацију и туризам. Текст представе је написала професорка историје, истоимене школе, Јелена Јакшић – која је представу и режирала.  Мало је познато да је Бранислав Нушић један од иницијатора стварања „Кола српских сестара“, као и да је он „кумовао“ имену, називу овог удружења Српкиња.

Одржана је и јавна дискусија: „Нушић инспирације и идеје“ коју је водио проф. др Рашко Јовановић.