23. Југословенски позоришни фестивал „Без превода“ – Ужице

Под слоганом Бранислава Нушића: „Боље да гледамо живот у позоришту, него позориште у животу“ одржан је 23. Југословенски позоришни фестивал „Без превода“. Позориште у Ужицу било је домаћин позоришним представама из Србије, Хрватске и Црне Горе.

Од 5. до 12. новембра 2018. године у трци за награде, играле су се представе из једногодишње продукције у региону, без обзира на жанр и порекло писца: „Корешпонденција“ (Борислав Пекић) Звездара театра у режији Горчина Стојановића, „Кад би Сомбор био Холивуд“ Народног позоришта из Сомбора ауторски пројекат Кокана Младеновића, „Ожалошћена породица“ (Бранислав Нушић) Народног позоришта из Београда у режији Јагоша Марковића, „Зашто је полудео господин Р?“ (Rainer Werner Fassbinder) Југословенског драмског позоришта у режији Боба Јелчића, „Кроћење горопаднице“ (Вилијам Шекспир) Хрватског народног казалишта у режији Ивана Плазибата, „Пет живота претужног Милутина“ (Милена Марковић) Атељеа 212 у режији Александре Милавић Дејвис и „Крваве свадбе“ (Federico Garcia Lorca) Град театра Будва и Српског народног позоришта из Новог Сада у режији Игора Вука Торбице. У част награђених, на крају фестивала је одиграна представа Народног позоришта у Грачаници „Страх и беда Трећег рајха“ (Bertolt  Brecht) у режији Бобана Скелића.

Тим поводом, изложбу „Сва лица српског дипломате Бранислава Нушића“ отворили су у холу Народне библиотеке Ужице проф. др Рашко В. Јовановић, позоришни критичар и Небојша Нушић, управитељ „НУШИЋ“ ФОНДАЦИЈЕ. Изложба је трајала до 1. децембра 2018. године.

Кликните овде и погледајте како је било на отварању изложбе.